Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortası Hakkında

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortası 2972 sayılı çevre kanunu gereğince işletmelerin zorunlu olarak yaptırması gereken sigorta türüdür

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortası Hakkında
06 Şubat 2018 - 23:21
Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortası

2972 sayılı çevre kanunu gereğince işletmelerin zorunlu olarak yaptırması gereken sigorta türüdür. Bu sigorta ile doğal ve çevresel zenginliklerin korunması ilkesi temel alınırken işletmelerin gerekli kurallara uygunluğu denetlenir.

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortası Neden Yaptırılmalıdır?

İşletmeler olası risklere karşı zararı minimum seviyeye indirmek yani en başta kendini korumak için bu sigortayı yaptırmalıdır. Sigorta kapsamında belirlenen esaslar ile herhangi bir tehlike oluşması durumda sigortayı imzalayanın maddi ve manevi zararı sigortanın limitleri baz alınarak karşılanır. Finans desteği sağlanır.

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortasını Kimler Yaptırmalıdır

Kimyasal madde üreten, depolayan, satan fabrika, işletme ve firmalar, yanıcı-patlayıcı madde üreten, depolayan ve satan fabrika, işletme ve firmalar, atık yönetmeliği esaslarına uygun olduğu belirlenmiş tesisler.

Hangi Durumlarda Sigorta Geri Ödemesi Alınır

Burada önemli olan kurumun türü ve sigorta kapsamıdır. Örneğin doğal gaz işleten bir firma gaz kaçağı, gaz sıkışmasına bağlı patlama, yangın gibi durumlarda sigorta esasları temel alınarak sigorta ödemesi alabilir.

Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortası Geri Ödemesi Nasıl Alınır

Zararın ortaya çıkması ile birlikte (patlama, yangın, kaçak, zehirli gaz vs.) sigortalı şahıs gerekli kurumları arayarak durumu haber vermekle yükümlüdür. Tehlike arz eden durum ortadan kalktıktan sonra bilirkişi eşliğinde gelecek heyet tehlikeyi ortaya çıkaran nedenler ile ilgili bir rapor hazırlayacaktır. Hazırlanan resmi rapor daha önce imzalanmış olan zorunlu sigorta kapsamına giriyorsa poliçe kapsamında belirlenen ödeme miktarı tazmin edilebilir.

Kimler Tehlikeli Maddeler Zorunlu Sigortasını Ödediği Halde Tazminat Alamaz

Tehlike arz eden durum ortaya çıktığı andan 5. günün sonuna kadar tehlikeyi bildirmeyen sigortalıya ödeme yapılmaz. Sigortayı yaptırdığı halde devletten gerekli izin ve ruhsat belgelerini almayanlar ödeme alamaz. Zorunlu sigorta ile birlikte benzer sigortaları yaptırıp durumdan tarafları haberdar etmeyenler sigorta alamaz.

YORUMLAR

  • 0 Yorum