• DOLAR
    5,7449
    %-0,08
  • EURO
    6,3531
    %0,19
  • ALTIN
    270,97
    %-0,34
  • BIST
    105.380
    %1,54
Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

Gluten İçeren Gıdalar Nelerdir?

Günlük tükettiğimiz birçok gıda maddesi içerisinde yer alan Gluten, iki ana protein maddesinin birleşimi ile oluşmaktadır. Gliadinin ve Glutenin birleşimi ile oluşan Gluten bazı insanların sağlığına olumsuz etki etmektedir. Bu yazımız içerisinde Gluten içeren gıdalar hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Gluten Nedir?

Gluten, arpa başta olmak üzere buğday ve çavdar gibi tahıl maddelerinde bulunan bir protein çeşididir. Günlük tükettiğimiz besinler içerisinde en çok buğday içerisinde bulunmaktadır. Hamurun kabarmasına olanak sağlayan bu madde ekmek üzerinde tatmin edici bir doku meydana getirmektedir. Tüketilebilir olmasından dolayı insan sağlığına olumsuz etkisi yoktur. Ancak bazı kişilerin bedenleri bu maddeyi kabul etmemektedir. Buğday alerjisi, çölyak hastalığı gibi hastalıklar Gluten kaynaklı olarak meydana gelen sağlık sorunları arasında yer almaktadır.

Gluten İçeren Besinler

Gluten kaynaklı sağlık sorunları bulunan kişiler, aşağıda yer alan besin maddelerini tüketmeleri durumunda alerjik sorunlarla karşı karşıya gelebilirler. Gluten içeren gıdalar nelerdir sorunun yanıtı ise;

  • Kahverengi un, buğday unu ve buğday nişastası
  • Arpa ve çavdar
  • Lavaş, pide ve ekmek
  • Turta, pasta ve kek
  • Kahvaltılık tüm gevrek ürünleri
  • Kraker, kurabiye, bisküvi
  • Cips ve paketli olarak satılan patates kızartması ürünleri
  • İrmik, bulgur ve kepek
  • İşlenmiş et ve et suyu
  • Et ve deniz ürünlerinin taklitleri
  • Piyasada bulunan tüm baharat karışımları
  • Hazır olarak satılan tüm çorba çeşitleri ve harçları
  • Sirke (Tam olarak damıtılmamış olanları)
  • Şeker ve sakız (Glutensiz olarak satılan ürünler de bulunmaktadır)
  • Salata sosları ve soya sosu
  • Soslu olarak satılan kuru yemişlerin tamamı

İçerisinde Gluten bulunmaktadır. Piyasalar içerisinde işlenmiş olarak satılan her ürün içerisinde hemen hemen buğday bulunmaktadır. Bu nedenle işlenmiş ürünlerin hepsinde Gluten bulunduğunu söyleyebiliriz. Glutene karşı bir alerjiniz, hassasiyetiniz varsa bir ürün almadan önce etiketine kesinlikle bakmanızı öneririz. Eğer alerjimiz varsa kesinlikle glutensiz ürünlere yönelmeliyiz.

Yasalar gereği satılan her ürünün etiketinde içerisinde bulunan etken maddeler belirtilmelidir. Bu nedenle içeriğinde Gluten bulunan besinleri kesinlikle satın almayınız. Doğal olarak tüketebileceğiz sebze, meyve, tahıl, yağlar, baklagiller grubu içerisinde Gluten bulunmadığını, bu besinlerin tüketiminde herhangi bir sorun olmadığını söyleyebiliriz.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

BİRDE BUNLARA BAKIN