Denklik İstemeyen Üniversiteler

Denklik İstemeyen Üniversiteler

Denklik İstemeyen Üniversiteler
26 Eylül 2022 - 12:57
Denklik İstemeyen Üniversiteler
Denklik, yurtdışında faaliyet gösteren yüksek öğretim kurumundan alınan lisans, ön lisans ya da yüksek lisans diplomasının, Türkiye’de yüksek öğretim kurumları tarafından verilen lisans, ön lisans ya da yüksek lisansdiplomlarına eş değer olduğunun belirlenmesine denilmektedir.
Denklik belgesi ile denkliği talep edilen diplamanın, Türkiye’de hangi alan ve düzeyde tanındığını ifade edilir.

Denkliğin Faydaları Nelerdir?

Denkliğe sahip diploma ile Türkiye’de üniversite mezunu olunduğu ıspatlanmaktadır. Üniversite mezunları için tanınan tüm ayrıcalıklardan faydalanma imkanı sağlanmış olur.

Denklik Olmaması Durumunda Ne Olur?

Denkliği kabul edilmeyen bir diploma ile Türkiye’de üniversite mezuniyeti kabul edilmemektedir. Üniversite mezunlarına tanınan ayrıcalıklardan faydalanılamaz. İş bulma noktasında Kamuda lise mezunu olarak iş sahibi olma imkanı sağlanır. Bu durum özel sektör için aynı değildir. 

Denklik İstemeyen Üniversiteler.

Lisans ve yüksek lisans noktasında denklik verilen ülkeler her yıl YÖK tarafından yayınlanmaktadır. Yayınlanan listede yer alan ülkelere ait üniversitelerde okuyan öğrenciler, okumuş oldukşarı bölüm ile alakalı olarak denklikten muaf sayılmaktadırlar.
Denklik istenen bölümler arasında Doktorluk, Eczacılık, İnşaat Mükendisliği, Avukatlık ve Mimarlık gibi bölümler yer almaktadır.
Denklikten muaf bölümler arasında Uçak Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Mütercim-Tercümanlık, Ekonomi, Pilotluk, İşletme, Nükleer Mühendislik, Kaptanlık, Yatırım Uzmanlığı, Uluslararası Ticaret, Gemi Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Bilimleri, Bilgisayar Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği gibi bölümler yer almaktadır.
Euro star yurtdışı eğitim denklik istemeyen üniversiteler hakkında tüm öğrenciler ile ayrıntılı olark bilgilendirme yapmaktadır.

Hangi Ülkelerin Diplaması Türkiye’de Geçerli?

Yurt dışında üniversite okuyan öğrencilerin diplomasının Türkiye’de geçerli olabillmesi için YÖK tarafından yayınlanan listedeki ülkelerin birine ait üniversitenin denklikten muaf bölümünden mezun olunması gerekmektedir. Öğrencinin okuduğu bölüm denklikten muaf tutulan bölümler arasında değil ise YÖK tarafından yapılan sınava girerek elde edilen denklik ile diploma geçerlilik kazanmaktadır.
hangi ülkelerin diploması türkiye de geçerli sorusuna verilecel olan bir başka cevap ise; uluslar arası geçerliliiğe sahip mavi diploma veren üniversitelerden mezu olmak gerekmektedir.

Yurtdışında Diploması Geçerli Üniversiteler.

Ülkemizde yurtdışında diploması geçerli olan üniversiteler arasında mavi diploma veren üniversiteler yer almaktadır.
Euro star yurtdışı eğitim, yurtdışında üniversite okumak da dahil olmak üzere pek çok konuda öğrencilere hizmet sunmaktadır.
Eurostar Yurtdışı Eğitim Katip Mustafa Çelebi Mahallesi İstiklal Caddesi No: 49/5 (Mavi Han) Taksim - Beyoğlu / İstanbul Tel: 0(212) 244 66 00



 

YORUMLAR

  • 0 Yorum